
'Vertrek Weekers was onvermijdelijk'
"Zijn optreden in het debat was niet sterk", aldus SP-leider Emile Roemer. "Het siert hem wel dat hij zijn eigen conclusie getrokken heeft, maar dat neemt niet weg dat het voor hem een persoonlijk drama is."
Weekers trad woensdagavond af na een urenlang debat over de gebrekkige administratie bij de Belastingdienst. Hij concludeerde uiteindelijk dat er in de Kamer te weinig vertrouwen in hem was om de problemen bij de dienst aan te pakken.
Premier Mark Rutte (VVD) respecteert het besluit van Weekers. Hij dankt hem voor zijn inzet afgelopen jaren.
Roemer roept minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) op om als tijdelijk waarnemer de problemen met de belastingdienst op te lossen. "Talloze mensen zitten nog zonder toeslag".
Dijsselbloem zelf noemt het aftreden van Weekers "buitengewoon zuur". "Als er iemand gemotiveerd was om fraude aan te pakken, was het Frans Weekers. Dat heeft hij ook van het begin af aan gedaan toen hij op Financiën zat. Dus het is gewoon heel zuur dat hij dan nu het bijltje erbij neer moet gooien", zegt Dijsselbloem.
Balen
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) ''baalt als een stekker'' van het aftreden van zijn partijgenoot, collega en 'goede vriend' Frans Weekers. Dat zei hij donderdagmorgen. ''Het is hartstikke triest.''
Teeven had het ook niet verwacht, meldde hij. ''Maar het had ieder van ons kunnen overkomen.'' Hij heeft het debat niet gevolgd. Omdat hij moe was, was Teeven bijtijds in bed gekropen. Hij hoorde het dus pas donderdag. Inmiddels heeft hij met Weekers gebeld. Hij wilde niet zeggen wat hij met hem heeft besproken.
Teeven noemde het jammer dat hij nu nog de enige staatssecretaris is uit Rutte-I die nu nog aan het bewind is.
Koninklijke weg
PVV-leider Geert Wilders: "Het is een terecht besluit. Wel respect dat hij het zo heeft gedaan". Ook fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Alexander Pechtold (D66) spreken van "een moedig besluit".
Pechtold noemt het "de koninklijke weg om de eer aan jezelf te houden". Hij benadrukt dat er snel een opvolger moet komen, omdat de problemen bij de Belastingdienst moeten worden aangepakt.
Bram van Ojik (GroenLinks): "Het is chique dat Weekers de eer aan zichzelf heeft gehouden, maar hij had weinig keus. Het aftreden is voor hem persoonlijk tragisch, maar tragisch is deze situatie vooral voor de mensen die onterecht geen geld op hun rekening hebben gekregen."
PvdA-leider Diederik Samsom constateerde dat het draagvlak van de staatssecretaris afkalfde. "Er zal snel iemand anders worden benoemd", aldus Samsom.
Bekijk de reacties van de oppositieleiders:
FNV
Met het opstappen van Weekers zijn de problemen bij de Belastingdienst niet opgelost, zegt voorzitter Corrie van Brenk van de Abvakabo FNV. '' Zijn opvolger doet er verstandig aan wèl goed te luisteren naar de medewerkers."
De misstanden bij de Belastingdienst zijn nog steeds urgent, betoogt de vakbond. De werkdruk is hoog en er zijn te weinig mensen om aanvragen te controleren, toeslagen uit te keren, fraude aan te pakken of zelfs de telefoon op te nemen.