Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet nu eens openlijk zegt of er kernwapens in Nederland liggen. 

Dat maakten ze woensdagavond duidelijk in een overleg met PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn VVD-collega Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Volgens regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen CDA, SP, D66 en GroenLinks is het de hoogste tijd te stoppen met de geheimzinnigheid rond de aan- of afwezigheid van atoombommen op Nederlands grondgebied.

Als dat klopt, moet Nederland aan de Verenigde Staten vragen de wapens terug te nemen, zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. Hij en andere Kamerleden wezen erop dat landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk toestemming van de NAVO hebben gekregen om openlijk over de aanwezigheid van kernwapens op hun grondgebied te spreken. Nederland zou dit ook moeten regelen.

Reactie Timmermans

De gevraagde duidelijkheid kwam er woensdagavond niet. Volgens het kabinet wordt er op grond van afspraken binnen de NAVO niets gezegd over de aantallen en locaties van Amerikaanse kernwapens in Europa.

Timmermans vindt die afspraken echter niet meer van deze tijd en beloofde in de NAVO te zullen overleggen hoe dit soort afspraken kan worden gemoderniseerd om tot een ''grotere transparantie'' te komen, ook als het om aantallen kernwapens op het Europese grondgebied van de NAVO gaat. Hij benadrukte dat hij daarbij wel afhankelijk is van de bondgenoten. ''Tot er nieuwe afspraken zijn gemaakt in NAVO-verband, spreken we niet over locaties en aantallen'', zei Timmermans.

In Volkel liggen vermoedelijk tussen de tien en de twintig nucleaire bommen van het type B61. Die moeten in 2017 voor ruim een half miljard euro worden gemoderniseerd. Een Kamermeerderheid heeft het Amerikaanse Congres eerder al gevraagd hiervan af te zien.