Ook in vrachtwagens en bussen moet een alcoholslot ingebouwd kunnen worden. Tot nu toe kan dat alleen in personenauto's. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil deze mogelijkheid uitbreiden.

Dat heeft ze woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Een alcoholslot is een apparaatje waarin bestuurders voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet.

Vrachtwagen- of buschauffeurs die tijdens hun werk of in privétijd zijn betrapt met te veel drank op achter het stuur, moeten zo'n alcoholslot laten inbouwen in hun auto. Hun groot rijbewijs wordt bovendien zeker twee jaar ongeldig verklaard, terwijl ze voor hun inkomen wel afhankelijk zijn van dat rijbewijs.

De minister wil dit veranderen. Werkgevers moeten daarom een startonderbreker kunnen plaatsen in een vrachtwagen of bus zodat de bestrafte chauffeur kan blijven doorwerken.

Deelnemen

De bestuurder moet dan net als in een auto voor vertrek blazen. In een vrachtwagen of bus blijft het daarbij, terwijl bij een alcoholslot in een auto ook tijdens de rit op onregelmatige momenten moet worden geblazen.

De vrachtwagen- of buschauffeur moet ook gewoon deelnemen aan het begeleidingsprogramma dat erop is gericht de overtreder bewust te maken van de grote gevaren van rijden onder invloed van alcohol.

De minister verwacht de benodigde wetswijziging in de zomer voor advies naar de Raad van State te sturen.

Effecten

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan sinds december 2011 een alcoholslot opleggen. Vorig jaar hebben ruim 1400 mensen zo'n slot laten inbouwen in hun auto. Wie dat weigert, raakt z'n rijbewijs kwijt.

Omdat het programma nog relatief kort draait, is volgens Schultz nog niets te zeggen over de effecten van de maatregel op het gedrag van de deelnemers en op de verkeersveiligheid. Dat wordt de komende jaren verder onderzocht. Daarbij wordt ook bekeken of en hoe vaak deelnemers aan het programma opnieuw in de fout gaan.