
Oppositie pakt Weekers hard aan op functioneren
"Opnieuw neemt Weekers geen verantwoordelijkheid", stelde Jesse Klaver van GroenLinks. "De problemen lijken van mismanagement te getuigen", aldus Norbert Klein van 50Plus.
"Waar is de regie bij deze staatssecretaris?", vroeg Arnold Merkies van de SP zich af. Wouter Koolmees van D66: "Heeft Weekers het toeslagensysteem nog wel onder controle?" En: "zat de staatssecretaris er wel bovenop?", wil Elbert Dijkgraaf van de SGP weten.
De oppositie verwijt Weekers niet voldoende en pas te laat op de hoogte te blijven van de problemen bij de Belastingdienst. Klaver verwijt de staatssecretaris vooral te reageren, in plaats van regeren.
Vorige week bleek dat zo'n 100.000 burgers onterecht nog geen huur-, zorg- of andere toeslagen hadden ontvangen wegens de maatregel waarbij toeslagen nog maar naar één banknummer worden overgemaakt. De Belastingdienst moet de gegevens controleren, maar heeft daarbij een forse achterstand.
Eigen schuld
Het systeem van één bankrekening is ingesteld om fraude te voorkomen. Weekers verwees naar "aanloopproblemen" en stelde in eerste instantie dat vooral door het late reageren van burgers zelf op brieven van de Belastingdienst, ze geen toeslagen ontvingen.
Weekers antwoordde vorige week bovendien bevestigend dat burgers zichzelf de schuld van de problemen moeten geven, na een vraag van een journalist van de NOS.
Later bleek echter dat de problemen ook bij de Belastingdienst zelf lagen, door bijvoorbeeld een slechte telefonische bereikbaarheid, zo gaf Weekers zelf ook toe via een brief aan de Kamer.
Zorgvuldig
Weekers verweert zich door te zeggen dat hij in de snelheid van de media niet de 'meest zorgvuldige bewoordingen' kan kiezen. Op aandringen van de Kamer maakt hij vervolgens excuses over de slechte bereikbaarheid van de Belastingdienst en over zijn uitlatingen in de media. "Ik ben de laatste die mensen in de kou wil laten staan, of mensen wil beschuldigen."
"Dat had van mij wel wat opener en directer gemogen", reageert Carola Schouten van de ChristenUnie kritisch. Dat Weekers aangeeft dat hij de problemen bij de Belastingdienst pas afgelopen maandag volledig in beeld had noemt Schouten daarnaast "best ernstig en schokkend".
Later in het debat is Weekers dan ook duidelijker. "Ik moet tot mijn spijt erkennen dat we mensen beter hadden moeten voorbereiden en tijdiger informeren."
Irritatie
Ook GroenLinks hekelt het dat Weekers de media te woord stond zonder dat hij volledig op de hoogte van de problematiek was. Als Weekers antwoordt dat hij ook liever volledig op de hoogte was geweest, is bij GroenLinks het kookpunt bereikt. "Dat is zo’n passieve houding! Dat is waar bij mij al de hele afgelopen periode de irritatie zit", aldus Klaver.
Geïrriteerd is ook D66. Wanneer Weekers spreekt van een spanning van 'de balans tussen dienstverlening en fraudebestrijding' noemt Koolmees dit een 'valse tegenstelling'.
De afwijzing over het optreden van Weekers werd door de oppositie verder benadrukt door de aanwezigheid van oppositieleiders Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Bram van Ojik (GroenLinks) en Arie Slob (ChristenUnie) tijdens het debat.
Bagatalliseren
De verschillende Kamerleden spraken Weekers er vooral op aan dat hij de problemen zou bagatelliseren.
"Als de staatssecretaris spreekt over enig ongemak dan is hij volledig losgezongen van de realiteit", aldus Klaver van GroenLinks."Dit is geen ongemak, maar een ernstig probleem", aldus Schouten.
Veel gezinnen komen in de financiële problemen door het gemis van de toeslagen, aldus de verschillende oppositiepartijen. Weekers ontkende de problemen te bagatalliseren. "Maar ik kan ze niet volledig voorkomen."
Vertrouwensbreuk
Klaver spreekt bovendien van een 'diepe vertrouwensbreuk' tussen Weekers en medewerkers van de Belastingdienst, die over de problemen bij de dienst verschillende keren hebben gelekt naar de media.
Vragen waren er ook waarom Weekers zo'n belangrijke wijziging in één van de drukste maanden van de Belastingdienst, december had gepland. "Hadden deze problemen niet voorkomen kunnen worden?", aldus Koolmees van D66 en Pieter Omtzigt van het CDA.
Coalitie
De oppositiepartijen spraken ook de VVD en de PvdA aan op het functioneren van Weekers. Volgens het CDA verzaakte Helma Neppérus van de VVD haar taak als volksvertegenwoordiger door geen kritische vragen te stellen. Neppérus stelde dat fraudebestrijding belangrijker was dan dienstverlening.
Henk Nijboer van de PvdA stelde na aandringen van de oppositie dat het 'niet goed' is dat er fouten zijn gemaakt. "Maar tegelijkertijd is het bij zo’n grote operatie onvermijdelijk dat mensen er last van hebben."