D66 vreest dat pinnen in winkels in Nederland duurder wordt door een voorstel van de Europese Commissie, dat een maximumtarief voor de kosten van pinnen wil instellen.

"Dat klinkt als een goed voorstel, maar is het niet", zo laat Kamerlid Wouter Koolmees weten aan NU.nl.

De partij wijst er op dat het maximumtarief dat Brussel voorstelt, 0,2 procent van het aankoopbedrag, hoger ligt dan de pinkosten die momenteel in Nederland gelden.

Een winkelier betaalt nu ongeveer 5 tot 6 eurocent per transactie aan de bank en berekent deze kosten doorgaans niet door aan de consument.

Duurder

Maar D66 vreest dat dit door het voorstel van de Europese Commissie niet langer het geval zal zijn. "Het kan een legitimatie zijn voor ondernemers om het maximumtarief in rekening te gaan brengen. Dan zijn we duurder uit", zo vreest Koolmees.

De partij vindt het bovendien een slecht plan om het tarief te maximeren via een percentage. "Dan wordt het niet meer kostendekkend om kleine bedragen te pinnen, terwijl mensen op het station nog wel gewoon een broodje moeten kunnen pinnen." 

De partij vreest dat door de maatregel winkeliers bij kleine betalingen dan om een extra bedrag zullen vragen, of alleen contante betalingen te accepteren. De partij stelt dan ook een vast bedrag in plaats van een percentage voor.

Voor het pinnen met een creditcard stelt de Europese Commissie een tarief van 0,3 procent voor. Voor winkeliers is het pinnen met een creditcard nu ook al duurder dan met een bankkaart, wegens de commissie die bedrijven als Mastercard en Visa vragen.

Dijsselbloem

Koolmees wil dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zich er in Brussel voor inzet dat het maximumtarief voor pinnen naar beneden wordt bijgesteld. Mocht niet dit lukken, dan moet hij ervoor zorgen dat via het convenant betalingsverkeer de tarieven in Nederland niet zullen stijgen.

In de Tweede Kamer wordt donderdagochtend over betalingsverkeer gedebatteerd met Dijsselbloem.