De hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand moet in tien jaar gehalveerd worden. Dat maakt staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) dinsdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Jaarlijks wordt nu ongeveer tien miljoen ton afval verbrand of gestort. Mansveld wil dit in tien jaar terugbrengen naar vijf miljoen ton.

"Afval is waardevol, weggooien is geen optie meer. Afval kan dienen als grondstof voor een ander product", stelt de staatssecretaris. Nederland is volgens haar al goed op weg. "We recyclen al 79 procent van al ons afval."

Nederland moet volgens de staatssecretaris een 'circulaire economie' worden, waarin recyclen en duurzaam hergebruiken en produceren. Het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG) moet de hoeveelheid afval verminderen mede door de slimme productie van goederen, zodat deze na gebruik gemakkelijk hergebruikt kunnen worden.

Afvalscheiding

Ook afvalscheiding is noodzakelijk om de hoeveelheid afval in Nederland te verminderen. Gemiddeld gooit een Nederlander nu vijf kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg.

Mansveld streeft ernaar dat in 2020 driekwart van het huishoudelijke afval en het afval uit kantoren en winkels gescheiden wordt. Ze wil daarbij samenwerken met gemeenten en bedrijfsleven.

Gemeenten kunnen de afvalscheiding makkelijker maken voor inwoners door bijvoorbeeld meer verschillende soorten afval op te halen.

Daarnaast wil het kabinet het bedrijfsleven stimuleren om mee te werken aan het verminderen van de afvalberg. Ondernemers moeten hierbij niet te maken krijgen met onnodige belemmeringen.

Mansveld richt daarom een steunpunt in waar zij terecht kunnen voor het oplossen van knelpunten. In 2015 moeten verbeteringen in gang gezet zijn gericht op de gemelde problemen.