Fractieleider Norbert Klein gaat van 50Plus toch geen bredere partij maken. De koers blijft onveranderd.

Dat heeft de partij dinsdag bekendgemaakt in een communiqué.

Afgelopen zondag pleitte Klein er in een interview met NU.nl nog voor dat de koers zou worden verbreed. Hij wilde zich naast ouderenzorg en pensioenen ook gaan richten op onderwijs en economie.

Tegenover NU.nl zegt Klein dinsdag dat het "een beetje onhandig" van hem was om het woord koerswijziging in de mond te nemen. "Daardoor is de indruk ontstaan dat het om een politiek inhoudelijke koerswijziging zou gaan. Dat is niet het geval", stelt hij.

Hij ontkent door het bestuur te zijn teruggefloten.

Krol

Klein nam in oktober het partijleiderschap over van Henk Krol, die opstapte na publicaties over nalatigheid van pensioenafdrachten.

"Krol heeft hele duidelijke keuzes gemaakt. Maar na zijn vertrek gaat het schip 50Plus gewoon door. Dat betekent dat ik als kapitein een andere koers kan gaan varen", aldus Klein zondag.

"Ik heb vier kinderen, ik wil dat de toekomst er voor hen ook goed uitziet. [...] Toen ik in de Kamer zat hield ik me ook al bezig met onderwerpen als het spoor, economie, onderwijs. Niet direct de onderwerpen die Henk Krol naar voren bracht zoals pensioenen en ouderenzorg."

Nieuwe kapitein

In het communiqué dat het bestuur met de fractie dinsdag naar buiten brengt staat: "In dit interview werd de indruk gewekt dat 'de nieuwe kapitein' een andere koers zou gaan varen. Het bestuur van 50Plus en de Tweede Kamerleden Norbert Klein en Martine Baay zijn het nadrukkelijk erover eens dat de politieke koers van 50Plus onveranderd blijft."

Klein zegt het te "betreuren" dat de indruk is ontstaan dat er een andere koers zou worden gevaren.

Bekijk de reactie van Norbert Klein: