50Plus wil niet langer alleen de belangen behartigen van mensen boven de vijftig jaar. De partij gaat het niet meer alleen hebben over pensioenen en ouderenzorg, maar neemt meer ruimte voor onderwerpen als economie en onderwijs.

Dit laat fractievoorzitter Norbert Klein weten in een interview met NU.nl.

Klein is sinds oktober vorig jaar politiek leider van de ouderenpartij na het halsoverkop vertrek van Henk Krol. Die stapte vorig najaar op nadat bleek dat hij jarenlang verzuimde de pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen, terwijl hij bij 50Plus juist zo’n speerpunt maakte van het recht op pensioen.

Klein stelt dat onder zijn leiding het niet meer alleen over onderwerpen zoals pensioenen zal gaan bij 50Plus. "Krol heeft hele duidelijke keuzes gemaakt. Maar na zijn vertrek gaat het schip 50Plus gewoon door. Dat betekent dat ik als kapitein een andere koers kan gaan varen", aldus Klein over zijn vertrek.

Studiefinanciering

"Als je een jaar in de Tweede Kamer zit merk je toch dat je je bezig moet houden met heel veel onderwerpen. We moeten ook over het aardgas in Groningen, de studiefinanciering van studenten en natuurbehoud stemmen en keuzes maken."

Dan gaat het niet langer om alleen voor 50plussers op te komen, aldus Klein. "Ik heb vier kinderen, ik wil dat de toekomst er voor hen ook goed uitziet." Zo vindt de partij dat de OV-jaarkaart voor studenten gratis moet blijven.

"Toen ik in de Kamer zat hield ik me ook al bezig met onderwerpen als het spoor, economie, onderwijs. Niet direct de onderwerpen die Henk Krol naar voren bracht zoals pensioenen en ouderenzorg."

Bekijk een deel van het interview:

Klein vindt dat je als partij breder moet kijken. Hij noemt de manier waarop de Partij voor de Dieren de politiek aanpakt bijvoorbeeld 'meer rigide'. "Die partij is veel meer gericht op alleen het dierenwelzijn, dan wij op ouderen."

Waarin 50plus dan eigenlijk nog verschilt van andere partijen is vooral "de aanpak", aldus Klein.  

Krol

Krol heeft sinds zijn vertrek zijn ambities om terug te keren in de politiek niet onder stoelen of banken gestoken. Zo is hij lijstduwer van een lokale ouderenpartij in Eindhoven voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en heeft hij zelfs aangegeven bereid te zijn daar wethouder te worden mocht dit ter sprake komen.

Ondertussen houdt Toine Manders, lijsttrekker van de Europese tak van 50Plus een warm pleidooi om Krol op de lijst te zetten voor de Europese verkiezingen die vlak daarna volgen. De partij heeft de lijst nog niet bekend gemaakt.

Argwanend

"Het is ieder z’n goed recht", aldus Klein over de keuze van Krol voor de andere ouderenpartij. "Iedere Nederlander kan op iedere lijst komen te staan van iedere politieke partij."

Binnen 50Plus zou echter argwanend worden gekeken naar de ouderenpartijen die de komende gemeenteraadsverkiezingen in meer dan veertig verschillende gemeenten onder de naam OPA deelnemen, al wordt dit door Klein ontkend. "Ze hebben een hele andere manier van opzet. Ik heb ook niemand horen zeggen 'laten we 50plus eens beconcurreren'."

Klein en Krol hebben geen contact meer, zo bevestigt Klein tijdens het interview. "Dat is heel normaal", zo vindt Klein. De hete adem van Krol stelt hij niet zo te voelen. "Hoe voelt Roemer nog de hete adem van Jan Marijnissen? Of zit in de VVD  Bolkestein of Wiegel in de weg", zo omschrijft Klein de situatie.

Populariteit

In het voorjaar van vorig jaar stond 50plus op een gegeven moment op zeventien zetels in de peilingen. Nu staat de partij nog maar op vier zetels. "Als je die twee cijfers naast elkaar zet, is het duidelijk dat de populariteit van 50Plus heel duidelijk gekoppeld was aan de populariteit van Henk Krol. Daarom zie je nu ook  de teruggang", zo zegt Klein hierover.

"Maar het gaat erom dat we een stabiele partij moeten zijn. En vier zetels: dat is een stevige positie voor 50plus om aan door te werken."

En die positie probeert Klein nu te verstevigen door een bredere lijn uit te zetten in zijn partij. "Dit trekt meer kiezers", zo antwoordt Klein zelfverzekerd. "Ik zie geen reden om er aan te twijfelen."