Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft afstand gedaan van een deel van haar bevoegdheden vanwege de zakelijke belangen van haar echtgenoot Haro.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Haro is investeerder en juridisch adviseur van de aandeelhouders bij het bedrijf Tocardo, dat onder andere waterturbines in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering ontwikkelt. Schultz schrijft aan de krant dat ze geen beslissingen meer neemt over subsidieaanvragen van Tocardo.

Afgelopen zomer onthulde de krant dat Haro al bijna 3 miljoen euro had verdiend met de verkoop van aandelen in een bedrijvenconsortium, keuringsinstituut Kiwa was daar onderdeel van. Die onderneming verstrekt in opdracht van het ministerie van Schultz vergunningen in de vervoersbranche.

Melanie en Haro Schultz van Haegen lieten toen weten "conform de regels van het Handboek Aantredende Bewindspersonen" te hebben gehandeld. De Tweede Kamer nam genoegen met deze uitleg, maar liet wel weten in de toekomst meer openheid te willen.

Zaterdag reageert Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu schriftelijk. Ze kan zich niet vinden in de teneur van de berichtgeving in de Volkskrant over het bedrijf Tocardo, laat een woordvoerder weten aan NU.nl. De minister zegt dat ze in lijn met de regels heeft gehandeld.

"De heer Schultz van Haegen is indirect aandeelhouder, zonder zeggenschap, van een investeringsfonds dat een aandelenbelang heeft in Tocardo. Zijn werkzaamheden als juridisch adviseur hebben geen raakvlak met het ministerie van Infrastructuur en Milieu," aldus de minister in een schriftelijke reactie.