Premier Mark Rutte vindt niet dat er een discussie moet worden gevoerd of Nederland in of uit de Europese Unie moet.

Dat zei hij vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie.

Wel wil hij kijken hoe voorkomen kan worden dat Brussel zich met zaken bemoeit die beter nationaal geregeld kunnen worden. 

Afgelopen week vond er in de Tweede Kamer een debat plaats over de vraag of er een referendum zou moeten komen naar de positie van Nederland in de Europese Unie. 

Ook zou er volgens de initiatiefnemers van het debat, Burgerforum EU, gekeken moeten worden naar referenda bij elke overdracht van bevoegdheden aan Brussel.

Handelsland

"Het debat zou niet moeten gaan over in of uit de Europese Unie. Wij zijn een handelsland en verdienen 30 procent van ons geld met de export waarvan 70 procent in de EU", aldus de premier. 

"De vraag moet zijn in hoeverre de Europese samenwerking relevant is voor Nederland. En tegelijkertijd, hoe zorg je ervoor dat Europa zich niet bemoeit met zaken die je veel beter nationaal kan regelen. Dat debat moet je veel scherper voeren."

Rutte zei verder niet de illusie, maar wel de ambitie te hebben om in aanloop naar de Europese verkiezingen in mei de gevoelens van onvrede over de bevoegdheidsoverdracht weg te kunnen nemen.

Cameron

Eerder deed de Britse premier David Cameron een vergelijkbaar voorstel voor een referendum over in of uit de Europese Unie. Direct na het lanceren van zijn voorstel riep PVV-leider Geert Wilders op om zijn spoor te volgen. Cameron wil het referendum uiterlijk eind 2017 houden, mits hij in 2015 wordt herkozen.

PVV-Kamerlid Barry Madlener deed bij het debat afgelopen week een voorstel om een dergelijk referendum te organiseren. Vooralsnog is hier echter geen meerderheid voor in de Tweede Kamer.

Het Burgerforum EU verzamelde 63.000 handtekeningen om een debat over het referendum te kunnen afdwingen in de Tweede Kamer.

Bekijk de uitspraken van Rutte: