Het aan het werk houden of krijgen van mensen blijft voor het kabinet de eerste prioriteit. Dat zegt premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. 

Deze week werd bekend dat de werkloosheid vorige maand weer is gestegen, na enkele kleine dalingen daarvoor. Ook bleek dat er vorig jaar een recordaantal faillissementen is geweest.

Rutte noemde dit ''verschrikkelijk voor wie het aangaat''. Hij onderstreept dat het kabinet doorgaat met het hervormen en saneren van de overheidsfinanciën om de economie er weer helemaal bovenop te helpen.

Rutte zei dat hij de Franse president François Hollande heeft geprezen voor de hervormingen die deze voor zijn land heeft aangekondigd. Hollande is deze week op bezoek in Nederland.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

World Economic Forum

Economische hervormingen waren ook een thema dat de premier de afgelopen dagen heeft besproken op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Hij had daar onderonsjes met collega's, maar ook met economen en andere deskundigen.
 
Rutte heeft ook geprobeerd grote buitenlandse ondernemers warm te maken om in Nederland te investeren. Hij wilde niet zeggen welke.

Bekijk de beelden van Rutte: