Volgens de PvdA zijn er door de evaluatiecommissie die onderzoek deed naar de nationalisatie van SNS "belangrijke lessen geleerd voor de toekomst".

De PvdA stelt naar aanleiding van de kritieken dat de interventiewet, die het mogelijk maakt om in te grijpen bij probleembanken, moet worden aangescherpt. Dit laat Kamerlid Henk Nijboer weten.

Volgens Nijboer moet vooral duidelijker worden afgesproken dat aandeelhouders en beleggers in het vervolg moeten opdraaien voor schulden van banken bij een nationalisatie.

"Dat moeten we nog beter vastleggen."

De onderzoekscommissie naar SNS heeft donderdag geoordeeld dat het ministerie van Financiën te laat heeft gereageerd op de problemen bij SNS Reaal. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft als toezichthouder de risico’s van de ontwikkelingen bij de bank onvoldoende beoordeeld. Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer een debat gehouden over het rapport van de onderzoekscommissie.

Onaantrekkelijk

Ook D66 pleit voor een dergelijke aanscherping van de wet. Volgens Kamerlid Wouter Koolmees wordt het voor banken onaantrekkelijk om te grote risico's te nemen als alle vermogensverschaffers moeten meebetalen aan een faillissement.

"Dan komt de rekening van een falende bank terecht bij diegenen die ook de hoge rendementen krijgen."

Voor de VVD valt vooral op dat er destijds geen goede voorwaarden zijn gesteld aan de staatssteun. "Het toezicht van DNB in die tijd is veel te licht geweest. Eigenlijk kan worden gezegd dat het gefaald heeft."

Snoeihard

Het CDA noemt de bevindingen van de onderzoekscommissie "snoeihard". "De samenleving betaalt een hoge prijs voor onverantwoordelijk gedrag van bankiers en ontoereikend toezicht", zo oordeelt Kamerlid Eddy van Hijum.

Het CDA noemt de aanbevelingen van de commissie belangrijk, maar vindt dat tegelijkertijd niet moet worden vergeten dat vooral de cultuur van de bankensector moet veranderen. "Het hoofdprobleem is toch dat bankiers zich onverantwoord hebben gedragen", aldus Van Hijum.

Volgens Van Hijum zijn er door minister Dijsselbloem hier wel "voorzichtige eerste stappen" voor gezet, "maar ze zijn er nog niet". Het CDA pleit onder meer voor een spoedige invoering van het tuchtrecht voor bankiers.

Afwachtend

Volgens Groenlinks toont het rapport aan dat "opnieuw te vaak te afwachtend wordt gereageerd op problemen bij financiële instellingen door DNB en het Ministerie van Financiën".

De partij vindt dat DNB niet enkel moet vertrouwen op wat de bankensector aanlevert. "Een uiterst kritische grondhouding zou uitgangspunt moeten zijn", aldus Kamerlid Jesse Klaver.

VEB

Volgens Jan Maarten Slagter, voorzitter van beleggersvereniging VEB, liegt de kritiek in het onderzoeksrapport er niet om. Hij noemt de houding van het ministerie van Financiën nadat er voor het eerst staatssteun was gegeven "laks". "Zij hebben nagelaten schoonschip te maken", citeert Slagter het rapport.

Door de kritiek die DNB heeft gekregen, overweegt Slagter om de toezichthouder aansprakelijk te stellen door een schadevergoeding te eisen. "Beleggers die aandelen SNS hadden hebben veel geld verloren", zegt Slagter.

Momenteel loopt er bij de Hoge Raad een compensatieprocedure. Daarmee wil VEB antwoord op de vraag hoeveel SNS waard was op het moment van nationalisatie.

Zie ook: 'Ministerie en DNB reageerden te laat bij problemen SNS'

Wat zijn de belangrijkste aanbevelingen van de commissie?