Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) betaalt de advocaat van zijn voormalige secretaris-generaal Joris Demmink niet langer. Dat schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer. 

Demmink is nu als verdachte van een zedendelict onderworpen aan een strafrechtelijk onderzoek, aldus de bewindsman in antwoord op Kamervragen van de VVD (pdf).

''Bij deze stand van zaken is er reden om de vergoeding van de kosten van de strafrechtadvocaat te beëindigen.'' Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde dit al.

Opstelten wil ook de reeds gemaakte kosten terugvorderen als Demmink wordt veroordeeld. Mocht hij worden vrijgesproken, dan hoeft Demmink volgens de voor iedereen geldende regels niet te betalen en heeft hij recht op een vergoeding.

Seksueel misbruik

De civielrechtelijke procedure van de oud-topambtenaar tegen het AD wordt nog wel door het ministerie betaald, want die zaak ligt heel anders, aldus de minister.

''Deze is door betrokkene met mijn volledige instemming gestart. Het object van deze procedure is een op onderdelen zeer diffamerende publicatie die plaatsvond op een moment waarop betrokkene nog SG bij mijn ministerie was en die op heel andere feiten betrekking had.''

Dinsdag werd bekend dat Joris Demmink door het Openbaar Ministerie (OM) moet worden vervolgd wegens vermeend seksueel misbruik.

Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd ontkend.

Overzicht procedures rond Joris Demmink