Seniorenbeweging OPA (Ouderen Politiek Actief) doet in zeker 41 gemeenten mee aan de raadsverkiezingen in maart. 

Dat is het dubbele van het aantal gemeenten waar OPA aanvankelijk op mikte. "Er staan meer dan duizend mensen op de lijsten", zegt landelijk voorzitter Dick Schouw woensdag. 

"We hebben niet stilgezeten", aldus Schouw. "We zijn sowieso vertegenwoordigd in de twintig grootste gemeenten van Nederland. Alleen niet in Groningen, daar waren nul aanmeldingen. Vraag me niet waarom." 

De voorzitter is niet bang dat 'zijn' beweging gebukt zal gaan onder de snelle groei wat een goede controle van kandidaten lastig maakt. "Tot nu toe hebben we geen problemen gehad, wij geven onze mensen veel vrijheid", aldus Schouw. Aspirant-leden moeten een manifest ondertekenen waarin zij bijvoorbeeld toezeggen respectvol met elkaar om te gaan. 

"Uiteindelijk beslissen de kiezers op welke persoon ze stemmen", zegt Schouw. Hij is ervan overtuigd dat OPA de juiste mensen op de lijst heeft staan en is niet bang voor de concurrentie van andere ouderenpartijen. "Iedereen komt bij ons met zijn hele hebben en houden op de site te staan, zodat kiezers voor een persoon kunnen kiezen. Kiezen voor partijen is uit de tijd." 

De OPA-beweging wil ouderen politiek actief maken zodat zij weer meetellen bij het nemen van beslissingen in Nederland. "De kennis en ervaring van deze groep draagt bij aan het nemen van de juiste beslissingen", is te lezen op de website. 

Vrijdag is de definitieve vaststelling van de kandidatenlijsten. Zondag 26 januari presenteert OPA op een landelijke bijeenkomst in het Gelderse Enspijk de leiders van de gemeentelijke OPA-groepen.