Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil het Europees Parlement in. Ze staat nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA.

Dat heeft Paul Tang, lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese verkiezingen, woensdag bevestigd.

Jongerius was van mei 2005 tot juni 2012 voorzitter van vakcentrale FNV.

Momenteel is ze parttime onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. Eind vorig jaar deed haar naam de ronde als kandidaat voor het burgemeesterschap in Utrecht. VVD'er Jan van Zanen kreeg uiteindelijk die post.

Jongerius is volgens Tang een ''geweldige vrouw'' met een ''ongekende staat van dienst op het gebied van de bescherming van de arbeidsrechten, in de strijd tegen uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt''. Met haar ervaring in de Nederlandse en in de Europese vakbeweging is ze ''een mooie aanwinst'' voor de PvdA-eurodelegatie, aldus Tang.

Vlak na haar vertrek bij de FNV liet Jongerius nog weten dat ze niet beschikbaar was voor een kabinetspost na de Tweede Kamerverkiezingen dat jaar.

Verkiezingen

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden in Nederland op 22 mei gehouden.

Van de huidige drie europarlementariërs hebben delegatieleider Thijs Berman en Emine Bozkurt zich niet opnieuw kandidaat gesteld. Ook de kans dat Judith Merkies terugkomt is bijzonder klein. Zij kandideerde zich voor het lijsttrekkerschap, maar kwam in conflict met het PvdA-partijbestuur over de onkostenvergoedingen voor haar werk als europarlementariër.

Eerder deze maand werd bekend dat Berman en Bozkurt de samenwerking met Merkies hebben stopgezet, wegens onvoldoende vertrouwen. Merkies zou bij een declaratie PvdA-regels hebben geschonden, maar zegt zelf onschuldig te zijn.