De Tweede Kamer is bezorgd over de eenvoudige manier waarop telecomdata kunnen worden gemanipuleerd die ook worden gebruikt in opsporingsonderzoeken.  

Volgens minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is het zogenaamde 'spoofen' echter een bij politie en justitie bekend probleem en worden er al extra controles uitgevoerd. Het is dan ook niet nodig om de wetgeving aan te passen, aldus Opstelten dinsdag in antwoord op Kamervragen. 

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt had de minister gevraagd naar de Tweede Kamer te komen om opheldering te geven over de resultaten van het onderzoek van NU.nl naar de opslag van telecomgegevens.

Daaruit bleek maandag dat het kinderlijk eenvoudig is om de 'afzender' van een telefoongesprek of sms-bericht te manipuleren en dat dat leidt tot foutieve informatie die in de administratie van telecomproviders terecht komt. Die gegevens kunnen vervolgens worden opgevraagd voor strafrechtelijke onderzoeken.

Net als de Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) vreest ook Recourt dat mensen onterecht onderwerp van strafrechtelijk onderzoek worden. "Het is een bom onder de opsporing. Hoe gaat u voorkomen dat boeven vrijuit gaan en hoe gaat u voorkomen dat onschuldigen als verdachten worden aangemerkt?", vraagt hij dan ook aan Opstelten.

"Telecomgegevens zijn een waardevol middel in de opsporing. Er zal altijd aanvullend onderzoek worden gedaan. Het verifiëren van feiten is standaard bij opsporing", reageert de minister. Hij benadrukt dat de politie bekend is met de problematiek en daar ook rekening mee houdt bij onderzoeken. “Er zijn geen aanwijzingen dat het zo vaak voorkomt dat het de opsporing ondergraaft."

D66-Kamerlid Gerard Schouw laat via Twitter weten dat zijn partij voorstander is van het helemaal afschaffen van de bewaarplicht van telecomgegevens. 

Brief

PvdA, D66 en SP vinden de beantwoording te mager en eisen nadere uitleg in een Kamerbrief. Daarin moet op mogelijk misbruik worden ingegaan. Ook willen de politici meer weten hoevaak dit door criminelen wordt gebruikt en hoevaak mensen ten onrechte in het vizier van justitie komen.

De drie partijen stellen dat de ongebreidelde opslag van informatie niet altijd de meest effectieve weg zijn. "Volgens mij is de bewaarplicht (van verkeersgegevens, red.) niet de oplossing", stelt SP-kamerlid Sharon Gesthuizen dan ook.

Opstelten zal voor 13 februari nadere tekst en uitleg in de gevraagde brief geven.