PVV-leider Geert Wilders verwacht dat het na de Europese verkiezingen van mei zal lukken om een fractie te vormen van verwante eurokritische partijen. 

De Britse Ukip weigert weliswaar tot dusver samenwerking met het Franse Front National omdat dat antisemitisch zou zijn, maar Wilders verwacht dat de partij van Nigel Farage alsnog aanhaakt na de verkiezingen.

Hetzelfde zou gelden voor de Deense Volkspartij. ''Niemand wil dat er verschillende groepen ontstaan die allemaal nét niet groot genoeg zijn om een fractie te vormen'', zegt hij dinsdag in een interview met De Persdienst.

Zelf werkt Wilders wel al samen met Front National, net als met het Vlaams Belang. Maar als oprichter Jean-Marie Le Pen nog partijleider van Front National zou zijn geweest ''hadden we daar geen zaken mee gedaan''.

Le Pen, vader van huidig partijleider Marine, komt regelmatig in opspraak door antisemitische uitspraken en noemde ooit de gaskamers ''een detail van de geschiedenis''.

Wilders wil in het interview overigens niet ingaan op de vraag of Le Pen senior, die op de kandidatenlijst van Front National zou staan, in één fractie met de PVV kan zitten.