De PVV komt dinsdag met een voorstel voor een bindend referendum met de vraag of Nederland lid moet blijven van de Europese Unie. Dat laat Kamerlid Barry Madlener weten aan NU.nl.

Madlener zal de motie dinsdag indienen tijdens een debat in de Tweede Kamer over de overdracht van bevoegdheden aan Europa.

"Het referendum is in ons democratisch bestel een prachtige manier om mensen te betrekken bij de inhoud", stelt hij. "Wij vertrouwen meer op het oordeel van mensen dan op het oordeel van de politieke elite."

Madlener benadrukt dat de PVV de uitkomst van het referendum zal respecteren, ook als blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders wel in de Europese Unie wil blijven.

Cameron

Eerder deed de Britse premier David Cameron een vergelijkbaar voorstel voor een referendum. Direct na het lanceren van zijn voorstel riep PVV-leider Geert Wilders op om zijn spoor te volgen.

De coalitiepartijen VVD en PvdA lieten toen weten hier niets voor te voelen. Cameron wil het referendum uiterlijk eind 2017 houden, mits hij in 2015 wordt herkozen.

Grondwet

Volgens Madlener hebben de nee-stemmers van het Nederlandse referendum over de Europese grondwet in 2005 gelijk gekregen. Bij dit referendum sprak zo'n tweederde van de Nederlanders zich uit tegen de grondwet.

Later werd deze grondwet alsnog, zonder referendum, in de vorm van een verdrag door Nederland aangenomen.

"Er werd ons groei en welvaart beloofd, maar het tegendeel is waar gebleken." Madlener spreekt tegen dat Nederland vanwege de exportbelangen in de Europese Unie zou moeten blijven.

"Zwitserland bewijst dat je ook met handelsverdragen goed kunt functioneren, daarvoor hoef je geen onderdeel uit te maken van de Europese Unie", aldus de PVV-parlementariër.

Burgerinitiatief

Dit debat in de Tweede Kamer wordt gehouden in het kader van het burgerinitiatief, waarbij gewone burgers een debat op de plenaire agenda kunnen zetten zodra zij 40.000 steunbetuigingen hebben weten te verwerven.

In dit geval gaat het om het initiatief Burgerforum-EU.