De steun voor de coalitiepartijen VVD en PvdA is sinds oktober 2013 niet meer zo klein geweest.

Dat blijkt uit een onderzoek onder Nederlanders door peil.nl van Maurice de Hond.

VVD daalt deze week 2 zetels, en PvdA krijgt er 1 minder. Samen hebben die partijen nog maar 31 zetels. Begin oktober 2013 was dit voor het laatst zo laag. De PVV in zijn eentje is met 30 zetels bijna net zo groot als de combinatie PvdA en VVD.

Vooral bij laagopgeleide Nederlanders zijn VVD en PvdA impopulair. Onder kiezers met een maximale opleiding van Havo halen de coalitiepartijen slechts 10 procent van de stemmen, terwijl ruim 45 procent aangeeft te willen stemmen op PVV en SP. 

Vrouwen

Ook tussen vrouwen en mannen bestaat verschil in stemgedrag. Onder vrouwen behalen VVD en PvdA in totaal nog maar 16 procent van de stemmen, terwijl PVV en SP samen op 40 procent staan. Bij mannen is het verschil kleiner: respectievelijk 24 procent en ruim 30 procent.

Bijna 30 procent van de kiezers met een hogere opleiding geeft aan achter VVD of PvdA te staan. Ruim 15 procent zou kiezen voor PVV of SP.

PVV

PVV wint twee zetels ten opzichte van vorige week. De partij is met 30 zetels bijna net zo groot als VVD en PvdA samen. Ook D66 staat op een zetel winst en komt uit op 21 zetels.

Ministers

Qua populariteit van bewindslieden scoren vier PvdA-ministers het hoogst: Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

In het rijtje staat minister-president Mark Rutte (VVD) bijna onderaan. Alleen Stef Blok (VVD, Wonen en Rijksdienst) staat lager.

Van de VVD-ministers doet Rutte het ook onder VVD-kiezers het op een na slechtst. Dat is uitzonderlijk voor een premier en zijn "eigen" kiezers.