
Kabinet schroeft gaswinning terug
Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.
In 2014 en 2015 mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nog maximaal 42,5 miljard kuub gas uit de grond halen, in 2016 40 miljard kuub. Afgelopen jaar lag deze hoeveelheid tegen de 54 miljard kuub.
De reductie geldt vooral voor het kritische gebied rond Loppersum (80 procent), daarbuiten blijft de winning op het huidige peil.
De komende jaren komt 1,2 miljard euro beschikbaar om gebouwen en infrastructuur te versterken en de leefbaarheid en economie te stimuleren. De Staat draagt jaarlijks voor 144 miljoen euro bij.
Gevolgen
De maatregelen hebben al dit jaar financiële gevolgen voor de rijksbegroting. Volgens Kamp heeft het terugdringen tot 42,5 miljard kuub in 2014 een negatief financieel effect van 700 miljoen, bij 40 miljard kuub ligt het verlies op 1,3 miljard.
De 700 miljoen plus de 144 miljoen voor het compensatiebudget betekent een strop voor de Staat van ongeveer 844 miljoen.
Het kabinet zal daarom in het voorjaar met de begrotingspartners D66, ChristenUnie en SGP om de tafel gaan om de tegenvaller te kunnen dekken.
Tumult
Op een tumultueuze persconferentie in het Groningse Loppersum lichtte Kamp het besluit toe. Hierbij werd hij onderbroken door zware demonstraties buiten het gemeentehuis, waarbij de politie moest ingrijpen.
Volgens de minister is er geen enkele twijfel meer dat de aardbevingen in het gebied worden veroorzaakt door de gasboringen.
Uit onderzoeken blijkt volgens hem dat er een risico bestaat op aardbevingen tot 4,1 op de Schaal van Richter. Er is een kans van 10 procent dat de aardbevingen zwaarder zijn dan 4,1.
Protest
Vijf mensen die vrijdag bij het gemeentehuis in Loppersum buiten protesteerden, mochten naar binnen om met de minister te praten. Zaterdag mogen nog eens tweehonderd gedupeerden in gesprek met Kamp. Het gesprek zal plaatsvinden in het provinciehuis in Groningen.
De politie heeft een van de demonstranten gearresteerd vanwege een opstootje bij het gemeentehuis van Loppersum. Na ongeveer een uur werd hij vrijgelaten.
Bekijk beelden van de chaos:
Fonds
Van het compensatiebudget van 1,2 miljard is 850 miljoen gereserveerd voor schadeherstel en versteviging. Vijftienduizend huizen zullen hierbij geïnspecteerd worden door de NAM.
Ook komt er een fonds voor "speciale situaties" voor bijvoorbeeld het opkopen van huizen en versterking van dijken. Verder is tien miljoen beschikbaar voor het versterken van nog te bouwen huizen.
Vermoedens
De onafhankelijke toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) is niet tevreden met de plannen van de NAM en van Kamp. Volgens hen zou het beter zijn de meest risicovolle gebieden tijdelijk te sluiten, omdat het risico op aardbevingen in de huidige plannen onverminderd hoog blijft.
Ook bevat het winningsplan van de NAM volgens de SODM op "de meest essentiële onderdelen" tekortkomingen.
Inkomsten
In 2012 had Nederland voor 11,8 miljard euro aan inkomsten via het gas, afgelopen jaar liep dit op tot 13,3 miljard euro. Voor 2014 werd in de Miljoenennota 2014 uitgegaan van 11,9 miljard euro.
Afgelopen weken nam de druk op het kabinet toe om de winning terug te brengen. Groningers protesteren fel, omdat zij zich niet meer veilig voelen, schade ondervinden en hun woning in waarde daalt.