Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wil verdachten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen weigeren.

Nu kan een VOG, die vaak nodig is bij sollicitaties, alleen geweigerd worden aan mensen met een strafblad. Dit zou nu ook moeten kunnen bij personen die nog niet veroordeeld zijn. 

Teeven zou in bepaalde gevallen ook willen kijken naar politiegegevens, zo laat hij donderdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat dan om mensen die verdacht worden van bijvoorbeeld moord of andere ernstige misdrijven.

Door de VOG te weigeren wil Teeven onder meer voorkomen dat verdachten van kindermisbruik aan de slag kunnen in een crèche.

Wetswijziging

In zijn brief aan de Kamer schrijft Teeven dat hij in de praktijk geconfronteerd wordt met gevallen waarbij hij de VOG, gelet op politiegegevens, zou willen weigeren, maar waarbij de wet ertoe dwingt toch zo'n verklaring af te geven. Teeven werkt daarom aan een wetswijziging.

Hij onderzoekt ook of voor het afgeven van een VOG gekeken kan worden naar bepaalde overtredingen waarvoor een bestuurlijke boete is opgelegd. Dan kan bijvoorbeeld beter rekening gehouden worden met integriteitseisen in de vastgoedsector.

Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie maakt zich zorgen over het voornemen van Teeven. ''Hier dreigt willekeur, ik wil dat dit soort beslissingen door de rechter wordt genomen. Teeven wil mensen straffen zonder dat ze veroordeeld zijn.''

Begrip

"In zekere zin heb ik begrip voor het idee van staatssecretaris Teeven, maar ik adviseer om het wel ontzettend goed af te bakenen", reageert Matthias Borgers, hoogleraar strafrecht aan de Vrije Universiteit tegenover NU.nl. 

Volgens Borgers kan de staatssecretaris bij het verstrekken van een VOG ook nu in bepaalde gevallen al de politiegegevens raadplegen. 

"Maar je neemt als overheid wel een enorm risico. Als iemand bijvoorbeeld wil werken in het onderwijs, en hij krijgt geen VOG omdat er verdenkingen zijn, raakt diegene dat stempel zeer lastig kwijt als er uiteindelijk niets aan de hand blijkt te zijn."

Niet overtuigend

'Waar rook is, is vuur', is wat betreft Borgers geen goed uitgangspunt in dergelijke kwesties. "Ik vind het daarom geen overtuigend voorstel. Misschien kan de staatssecretaris nadenken over een specifieker tussensysteem, dat puur van kracht is in dergelijke kwesties."

Borgers ziet het probleem waar Teeven voor staat. "Uiteindelijk kun je in dit soort gevallen nooit een weg aanwijzen die geen problemen zal opleveren."