Volgens regeringspartijen VVD en PvdA moet het kabinet meer doen tegen fraude met toeslagen zoals de zogenoemde 'Bulgarenfraude'.

Dat wordt gezegd in aanloop naar een debat met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Weekers kwam vorig jaar mei ernstig in de politieke problemen door de grootschalige fraude door Bulgaren. Woensdag zal de PvdA de VVD-staatssecretaris achter de broek zitten.

''De wet is aangescherpt maar die moet ook worden uitgevoerd. Er zijn meer dan achthonderd boetes opgelegd, maar ze moeten ook worden geïnd. Weekers moet alles op alles zetten. Fraude móet worden aangepakt'', zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus vindt dat er rond de gemeentelijke basisadministratie, een verantwoordelijkheid van PvdA-minister Plasterk, duidelijk meer moet gebeuren.

Gemeenten moeten bij de fiscus aan de bel trekken als er vijftig mensen op één adres staan ingeschreven.

Gemeenten, fiscus en de gemeentelijke basisadministratie moeten alerter zijn, zegt Neppérus. ''Het kabinet is goed bezig, maar het kan nog een stapje verder. Maar er is jaren te weinig gebeurd.''