Premier Mark Rutte zal tijdens zijn bezoek aan Sotsji tijdens de Olympische Winterspelen in gesprek gaan over de rechten van homoseksuelen in Rusland. 

Dat heeft hij dinsdag toegezegd in het vragenuurtje in de Tweede Kamer na kritische vragen van verschillende partijen.

Rutte zal tijdens het evenement, 'wanneer de gelegenheid zich voordoet',met Poetin in gesprek gaan over de rechten van homo's. Als dit niet lukt spreekt hij in ieder geval met lokale Russische organisaties. "It takes two to tango", aldus Rutte over de mogelijke afspraak met Poetin. 

Ook kijkt hij of de Nederlandse delegatie uitgebreid kan worden met vertegenwoordigers van homo-organisaties zoals bijvoorbeeld COC; een suggestie van PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. Op verzoek van Servaes zal de premier ook met minderheden in gesprek te gaan over hun rechten in Rusland.

Kritiek

Onder meer D66, CDA en GroenLinks reageerden kritisch op op de toezeggingen van Rutte. In de ogen van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil Rutte zich niet voldoende inzetten om tijdens de Spelen een 'kritische dialoog' te voeren over de mensenrechten in Rusland.

Sjoerdsma pleit voor een afgeslankte delegatie die bestaat uit minister Schippers en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Behalve Rutte gaan ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Edith Schippers van Sport naar Sotsji.

NRC Handelsblad meldde maandag dat de detentie van Greenpeace-activisten in Rusland voor het kabinet een rol heeft gespeeld bij de samenstelling van die delegatie. Dit sprak Rutte dinsdag echter nogmaals tegen.

In het hele proces rond de vrijlating van de milieuactivisten zijn de Winterspelen niet ter sprake gekomen, ook niet door een ambtenaar of bewindspersoon, aldus Rutte.

Dialoog

Het kabinet ziet niets in een boycot van de Winterspelen, maar denkt dat het beter is de dialoog aan te gaan. Rutte herhaalde dat Nederland het mensenrechtenbeleid in Rusland in de afgelopen jaren uitvoerig aan de orde heeft gesteld en daarmee zal doorgaan.