Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat "hoogstwaarschijnlijk" in beroep tegen een uitspraak van de rechter over de export van kinderbijslag naar Marokko. 

Ook kijkt hij naar de mogelijkheid van wetswijziging of aanpassing van het verdrag met Marokko over sociale zekerheid. Aan het opzeggen van dat verdrag denkt hij vooralsnog niet.

Asscher zei dat dinsdag in het vragenuurtje van de Tweede Kamer. Hij was daar door PVV'er Machiel de Graaf naar toegehaald naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

Die bepaalde dat Nederland de kinderbijslag die naar gezinnen in Marokko gaat niet mag verlagen, omdat dat in strijd is met afspraken tussen beide landen.

Levensonderhoud

Sinds een jaar wordt de kinderbijslag voor kinderen buiten de Europese Unie aangepast aan de kosten van het levensonderhoud van het land waar het kind woont, het 'woonlandbeginsel'. De kinderbijslag voor iemand in Marokko is daardoor een stuk lager.

Asscher vindt het ''een tegenvaller'' dat de rechter het woonlandbeginsel voor Marokko niet accepteert. Hij bezint zich op maatregelen. De PVV wil dat hij het verdrag met Marokko meteen opzet. ''Nederland is het zat.''

Asscher vindt dat te ver gaan, al sluit hij het als ultieme stap ook niet helemaal uit. ''Een verdrag kun je maar één keer opzeggen.'' De minister wil eerst andere mogelijkheden bezien. Het kabinet overweegt op termijn helemaal te stoppen met de export van uitkeringen.

Bekijk een interview met Asscher: