De Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws gaat alsnog aangifte doen tegen voormalig penningmeester en PvdA-raadslid Bert van der Roest. 

Dat meldt RTV Utrecht dinsdag. Volgens stichtingsvoorzitter Broos Schnetz van de Utrechtse daklozenkrant houdt de oud-politicus zich niet aan de afspraken over een terugbetalingsregeling. Van der Roest beloofde eerder het geld binnen een jaar terug te betalen.

Van der Roest stapte in oktober op wegens een tekort bij Straatnieuws, nadat hij als penningmeester ongeveer 40.000 euro in eigen zak zou hebben gestoken.

Accountantsonderzoek

Van der Roest zegt dat hij veel minder geld uit de kas heeft geroofd. Hij heeft 15.000 euro terugbetaald en wil desnoods nog eens 12.000 euro terugstorten. De rest van het ontbrekende bedrag heeft hij niet gestolen, stelt zijn woordvoerder. Maar een accountantsonderzoek wijst daar wel op.

''De vermiste bedragen zijn bijna allemaal op zijn bankrekening terug te vinden. Van der Roest claimt echter dat een aantal bijschrijvingen uit andere bronnen komen, maar hij heeft daar tot vandaag geen bewijzen voor op tafel gelegd. Hoewel wij hem oorspronkelijk een rechtsgang wilden besparen, blijft ons nu geen andere keus dan aangifte te doen'', aldus Schnetz.

Een deel van het geld zou Van der Roest hebben gebruikt om zijn theaterproductie Dag Moeder te financieren. Ook besteed op een Grieks eiland, op Schiphol en aan de drankrekening in een café. 

Wachtgeld

In oktober vorig jaar deden de jongerenafdelingen van PvdA en VVD in Utrecht al aangifte tegen het oud-raadslid. Justitie wilde echter eerst het resultaat van het accountantsonderzoek afwachten alvorens een beslissing te nemen over eventuele vervolging van Van der Roest.

Toen de diefstal aan het licht kwam, stapte de PvdA'er uit de raad. De acteur raakte ook zijn werk in reclamespots kwijt. In december heeft hij de gemeente Utrecht om wachtgeld gevraagd, tegen het uitdrukkelijke advies van partijvoorzitter Hans Spekman in.