Rond de jaarwisseling hebben zich 12.646 incidenten voorgedaan. Dat blijkt uit de landelijk beeld dat is opgesteld door de Nationale Politie. 

Vergeleken met het jaar daarvoor is het aantal incidenten met iets meer dan 1.500 gestegen, schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maandag aan de Tweede Kamer.

Volgens de bewindsman vallen een paar zaken op. Zo is het aantal verzoeken van hulpverleners om assistentie van de politie om hun werk te kunnen doen gestegen naar 503 in vergelijking met 336 in dezelfde periode vorig jaar.

Daar staat tegenover dat het aantal geweldsincidenten tegen werknemers met een publieke taal zoals brandweerlieden en ambulancepersoneel licht is gedaald van 165 vorig jaar naar 154 deze jaarwisseling.

Supersnelrecht

De politie heeft in totaal 887 mensen rond oud en nieuw aangehouden van wie 615 zijn aangebracht bij het Openbaar Ministerie. Het OM heeft op 1 januari 228 zaken beoordeeld en dit resulteerde in 65 boetes en 30 taakstraffen, terwijl nog eens 51 mensen zijn gedagvaard. Van die laatste groep zijn er al 16 veroordeeld via supersnelrecht.

Opstelten gaat op korte termijn praten met onder meer gemeenten en politie om te kijken of aanvullende maatregelen nodig zijn om het aantal incidenten terug te dringen. Gemeenten willen meer ruimte bij het bepalen van de vuurwerkregels. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zal dat namens de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) aan het kabinet vragen.

Dossier Jaarwisseling