De Israëlische ex-premier Ariel Sharon wordt dinsdagmiddag niet herdacht in de Tweede Kamer. 

Dat heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) besloten, meldt een woordvoerder van de SGP maandagmiddag.

Wilders, die maandag ook aanwezig was bij de herdenkingsplechtigheid voor Sharon in Jeruzalem, wilde dat de Kamer ''uit respect" bij het overlijden van de Israëlische oud-premier stil zou staan. Wilders noemt het een ''slecht besluit'' om Sharon niet in de Kamer te herdenken.

Niet bekend is of er fracties waren die bezwaren hadden tegen een herdenking van Sharon. De woordvoerder van Van Miltenburg wilde daarover niets zeggen en verwees naar 'beleidslijnen' voor de herdenking van oud-staatshoofden of oud-regeringsleiders. Meer wilde hij daarover niet kwijt.

De SP had in elk geval geen bezwaar tegen een herdenking, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. Hij noemt Sharon weliswaar een ''omstreden figuur'' die politiek verantwoordelijk was voor oorlogsmisdaden in het begin van de jaren 80, maar hij zegt ook dat Sharon daarvoor is afgetreden en dat hij later na democratische verkiezingen premier is geworden.

Europees Parlement

Ook in het Europees Parlement zal geen minuut stilte worden gehouden. De voorzitter van het EU-parlement, Martin Schulz, wees de vraag van PVV-delegatieleider Laurence Stassen af.

Schulz gaf geen reden. Een andere parlementariër had zich kort daarvoor uitgesproken tegen een dergelijke minuut stilte. Hij stelde dat Sharon de dood van tienduizenden Palestijnen op zijn geweten heeft.

Klacht

Stassen reageerde verbolgen. Ze noemt de stap van de sociaaldemocraat Schulz schandalig. ''Hij had niet eens het fatsoen zijn besluit toe te lichten'', benadrukt ze. Ze kondigde aan een klacht in te dienen bij het parlement.

In een schriftelijke klacht aan Schulz stelt ze dat het ''diep triest'' is te moeten constateren ''dat u, voorzitter van het Europees Parlement, klaarblijkelijk niet het fatsoen en het respect kunt opbrengen Ariël Sharon een laatste eerbetoon te bewijzen''. Ze eist een verklaring voor de afwijzing.

Volgens Stassen is het een ''goed gebruik'' dat het EU-parlement overleden leiders van bevriende landen herdenkt. ''Het was niet meer dan normaal geweest om Sharon te eren met een zwijgminuut'', aldus de PVV'er.

AchtergrondAriel Sharon, militair die premier werd I 'Israël verliest met Sharon een staatsman' | 'Sharon ontloopt zijn straf'