Schokkend Groningen-activist John Lanting gaat onverminderd door met actievoeren als minister van Economische Zaken Henk Kamp de provincie Groningen vrijdag met slecht nieuws bezoekt.

"Kamp moet over zijn schouder blijven kijken", zegt Lanting maandag. Kamps ministerie kon het bezoek nog niet bevestigen.

"Als de minister hier vrijdag is en hij heeft weer het gore lef om ons te naaien met een stel rapporten, komen we zeker in actie", zegt de Groninger.

"De boeren jagen hem met hun hooivorken uit de provincie. Onze acties worden wereldnieuws, let maar op." Er heerst een gevoel van woede en onmacht bij de actievoerders, stelt Lanting. "Er is in 2013 15 procent meer aardgas gewonnen ten opzichte van 2012. Dat moet stoppen."

Arrestatie

De Groninger werd zondag gearresteerd bij de bezetting van een gaswinningsterrein van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in 't Zandt. Hij protesteerde tegen de gaswinning en de opstelling van het kabinet. Volgens Lanting doet vooral minister Kamp te weinig voor de Groningers die schade lijden door de aardbevingen.

De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg zei maandag tegen NRC Handelsblad dat Kamp Groningers financieel wil gaan compenseren voor de lasten van de gaswinning.

Achter de schermen zou Van den Berg werken aan een akkoord met alle partijen betrokken bij aardgaswinning, waaronder het ministerie, gaswinningsbedrijf NAM, gedupeerde bewoners en bedrijven.