Nederland en de VN-vrouwenorganisatie organiseren volgende week een bijeenkomst in Genève die eraan moet bijdragen dat de stem van Syrische vrouwen wordt gehoord tijdens het vredesproces in het land.

Dat maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend.

Doel van de bijeenkomst is het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op de toekomst van Syrië onder vijftig Syrische vrouwen.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken onderstreept het belang van hun inbreng. "Wij willen luisteren naar de visie van Syrische vrouwen op de toekomst van hun land. Vrouwen zijn niet alleen disproportioneel slachtoffer van het conflict, maar ook een essentieel onderdeel van de oplossing."

De conclusies van de bijeenkomst worden ingebracht tijdens de vredesonderhandelingen over Syrië die voor 22 januari zijn gepland.

Resolutie

De inzet van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor deze vrouwenconferentie past in het Nederlandse beleid om de VN-Veiligheidsraadresolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid in de praktijk te brengen.

In de resolutie worden VN-lidstaten onder meer opgeroepen de deelname van vrouwen in vredesonderhandelingen en wederopbouwprocessen actief te bevorderen.

Alles over Syrië in ons dossier