Het huidige kabinet van VVD en PvdA hoeft van een grote meerderheid van de kiezers niet meer terug te keren.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het VARA-radioprogramma In de Rooie Haan, dat zaterdag voor een keer terugkeert op de radio.

Ruim twee derde (68 procent) wil Mark Rutte niet terug als premier, 19 procent wil dat wel.

In de peilingen van De Hond staan VVD en PvdA ook al lang op verlies. In de peiling die De Hond zaterdag publiceerde, zakt de VVD met twee zetels vergeleken met de laatste peiling vlak voor de kerst.

De liberalen komen daarmee uit op twintig zetels in de Tweede Kamer, 21 minder dan bij de laatste verkiezingen. Coalitiepartner PvdA blijft op veertien zetels staan, een verlies van 24 vergeleken met de verkiezingsuitslag.

De grootste winnaars zijn de PVV en de SP. Beide winnen een zetel in de nieuwste peiling. De PVV staat op 28 (een winst van dertien), de SP op 24 (winst van negen).

Lodewijk Asscher

In de Rooie Haan-enquête werd ook de vraag voorgelegd wie van twee politici de voorkeur geniet als premier. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) blijkt beter in de smaak te vallen dan tegenstrevers van de VVD als Mark Rutte, fractievoorzitter Halbe Zijlstra en minister van Volksgezondheid Edith Schippers.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom slaagt er daarentegen geen enkele keer in deze zelfde VVD'ers te verslaan als het gaat om het premierschap.