De kinderbijslag voor kinderen in Turkije, Marokko en Egypte mag niet verlaagd worden. De Amsterdamse rechtbank verklaarde de maatregel vrijdag ongeldig.

Dat bericht de Volkskrant zaterdag.

Sinds 1 januari 2013 wordt de kinderbijslag voor kinderen die in het buitenland wonen aangepast aan de koopkracht van het land waar het kind woont, het zogenoemde woonlandbeginsel.

De rechtbank in Amsterdam deed vrijdag uitspraak in een zaak waarin Marokkanen, Turken en een Egyptenaar zich verzetten tegen de maatregel.

Omdat Nederland specifieke afspraken heeft gemaakt met Marokko mag de kinderbijslag voor ouders in dat land niet worden verlaagd.

Onderhoudsbijdrage

Voor Turkije en Egypte is dat niet het geval. Volgens de rechter gaat het in deze gevallen ook om een onderhoudsbijdrage die de ouders betalen als hun kind ergens anders woont.

Ouders met kinderen in het buitenland die kinderbijslag willen krijgen, moeten maandelijks een minimumbedrag besteden aan hun kinderen. Omdat die onderhoudsbijdrage niet ook is verlaagd, vindt de rechtbank de verlaging van de bijslag voor die ouders niet gerechtvaardigd.

Voor het kabinet betekent dit volgens de Volkskrant een financiële tegenvaller van 5 miljoen euro.

Lees ook: Kamer wil geen export kinderbijslag | Geen kinderbijslag voor vreemdeling | Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl