Israël heeft de Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, vrijdag ontboden over de terugtrekking van investeringen van het Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM uit vijf Israëlische banken. 

PGGM besloot daartoe wegens de banden van de banken met Joodse nederzettingen in de Palestijnse Gebieden.

Israël verwacht dat de Nederlandse regering volledig afstand neemt van het besluit van PGGM om zijn investeringen in de vijf grootste Israëlische banken terug te trekken.

Raphael Schutz, directeur-generaal op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft tegen de Nederlandse ambassadeur in Israël gezegd dat het besluit van PGGM onacceptabel is en op valse gronden werd genomen. Dat meldt het Israëlische ministerie in een verklaring.

Daarnaast verwacht Israël dat Nederland zich, "in de geest van de warme vriendschap tussen de twee landen", nadrukkelijk uitspreekt tegen dit soort stappen, "die de relaties tussen Nederland en Israël alleen maar beschadigen".

Het was de tweede keer in minder dan twee maanden dat de Nederlandse ambassadeur door Israël ontboden werd. 

PGGM

Een woordvoerder van PGGM zei dat de pensioenuitvoerder ondanks het ontbieden van de Nederlandse ambassadeur in Israël bij zijn besluit blijft.

PGGM had rond 10 miljoen euro geïnvesteerd in Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank. De pensioenbelegger heeft de aandelen inmiddels verkocht.

Met deze uitsluiting heeft PGGM op geen enkele wijze de intentie gehad Israël te boycotten, benadrukt de woordvoerder. De pensioenuitvoerder belegt na het uitsluiten van de banken nog altijd in tientallen Israëlische bedrijven. 

Ook is er geen sprake van dat PGGM een politiek signaal heeft willen afgeven. PGGM vindt het wel belangrijk dat bedrijven waarin de uitvoerder investeert internationale verdragen naleven.

Vitens

In december werd Veldkamp door Israël al op het matje geroepen wegens het besluit van het Nederlandse waterbedrijf Vitens zich terug te trekken uit een samenwerking met Mekorot, het nationale Israëlische waterbedrijf. Vitens brak met Mekorot, omdat het water levert aan Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Het ontbieden van een ambassadeur geldt in de diplomatieke wereld als een forse maatregel en een ernstig signaal.

De Israëlische krant Haaretz meldt vrijdag dat Israël een tender heeft geopend voor 1.400 huizen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Bekijk de reactie van Timmermans:

Boycot

Het besluit van PGGM "is geheel aan het bedrijf, daar heeft de Nederlandse overheid niks mee te maken", aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Dat er inmiddels wordt gesproken over een ''boycotsfeer'' kan Timmermans ''niet zo goed plaatsen''. Het ontmoedigen van Nederlandse bedrijven om te investeren in de bezette Palestijnse gebieden is al jaren staand beleid, aldus de minister.

Deze bedrijven doen geen zaken met Israël

Levendige handel tussen Nederland en Israë