Wethouder van Wijk bij Duurstede Carel van Gelder (VVD) legt zijn werk de komende weken neer.

De wethouder en eerste locoburgemeester heeft dat besloten na berichten over zijn betrokkenheid bij het grootschalig kweken in wiet, laat hij donderdag weten in een verklaring.

Van Gelder stelt dat de commotie die is ontstaan door berichtgeving in de media hem zeer heeft geraakt. Hij geeft verder aan te zijn opgeroepen door de rechter-commissaris om over enkele weken te getuigen in een strafzaak.

"In deze strafzaak ben ik nooit verdachte geweest, ook ben ik niet verhoord", aldus de VVD'er. Het beeld dat hij als verdachte wordt neergezet, is 'pertinent onjuist', laat hij weten.

De kwestie is volgens Van Gelder niet alleen schadelijk voor hem, maar ook voor het gemeentebestuur. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad heeft hij woensdag op de hoogte gesteld.

"Alle commotie die nu is ontstaan rond deze zaak werkt belemmerend in het functioneren van het gemeentebestuur. Dat wil ik niet."

Aangrijpend

Het besluit de komende weken geen werkzaamheden als wethouder uit te voeren, heeft de VVD'er genomen 'in het belang van de gemeente', maar ook omdat het volgens hem onterechte beeld dat nu van hem is ontstaan Van Gelder 'enorm aangrijpt'.

Het AD schreef donderdag dat Van Gelder betrokken is geweest bij het grootschalig kweken van wiet. De kwekerij zou hij in 2010 in het centrum van Arnhem hebben opgezet om snel duizenden euro's te verdienen. Na een jaar werd de wietplantage met ruim achthonderd planten opgerold.

Zwijggeld

Van Gelder zou in eerste instantie uit handen van justitie hebben weten te blijven door een andere betrokkene zwijggeld te beloven. Toen de VVD'er niet over de brug kwam met het beloofde geld, zou de stroman hebben besloten de zaak alsnog openbaar te maken.

Van Gelder is als wethouder onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles sport, bedrijfsvoering en organisatie, kunst en cultuur en onderwijs en educatie. Burgemeester van Wijk bij Duurstede Tjapko Poppens (VVD) laat in een reactie weten met het college en de fractievoorzitters in overleg te gaan over de ontstane situatie.