De Israëlische onderminister Zeev Elkin van Buitenlandse Zaken is volgens SGP-fractieleider Kees van der Staaij ''erg bezorgd'' over de boycotsfeer die in Nederland heerst. De SGP'er sprak donderdag met de bewindsman.

Deze week werd bekend dat het pensioenfonds PGGM zijn geld terugtrekt uit een aantal Israëlische banken omdat die geld stoppen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Vorige maand maakte waterbedrijf Vitens bekend niet te willen samenwerken met het Israëlische waterbedrijf Mekorot.

Zelkin waarschuwde dat het succes van de handelsmissie van premier Mark Rutte van vorige maand hierdoor wordt ondermijnd, aldus Van der Staaij.

Het kabinet ontmoedigt investeringen van Nederlandse bedrijven in de bezette Westelijke Jordaanoever, maar is tegen een boycot en wil geen sancties. Van der Staaij wil een debat met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over de kwestie.

Timmermans

Timmermans reageert donderdag door uit te spreken tegen een boycot van Israël te zijn, meldt de NOS.

Timmermans zegt dat het kabinet zich consequent uitspreekt tegen nederzettingen en dat het Nederlandse bedrijven ontmoedigt zaken te doen met of ten behoeve van nederzettingen. "Dat is al jaren staand beleid", aldus de minister.