Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken had Vitesse graag bijgestaan in een poging speler Dan Mori mee te krijgen naar het trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten.

Dat liet hij vanuit Havana in een reactie weten. ''Als mijn hulp tijdig was ingeroepen had ik mij er voor ingespannen het afreizen van Mori mogelijk te maken.''

Vitesse kreeg zaterdag van de autoriteiten uit de Verenigde Arabische Emiraten te horen dat Mori vanwege zijn Israëlische nationaliteit niet welkom was in het land.

De club besloot een dag later wel af te reizen, omdat het in Abu Dhabi al verplichtingen was aangegaan.

Nadat Vitesse was vertrokken naar de Emiraten, zocht de KNVB contact met Buitenlandse Zaken. Het ministerie liet weten altijd open te staan voor overleg.

Brief

De KNVB vindt dat clubs in bepaalde gevallen voordat ze op trainingskamp gaan advies moeten inwinnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.  De voetbalbond hoopt dat clubs door tijdig contract te leggen met Buitenlandse Zaken in de toekomst problemen voor kunnen zijn.

"Als een club een trip plant naar een land waar mogelijk problemen kunnen ontstaan, is het goed om tijdig advies in te winnen", zegt een woordvoerder. De KNVB gaat daarover binnenkort contact opnemen met de clubs. 

Maandag werd na een eerste overleg met Vitesse en Buitenlandse Zaken besloten voorlopig niet te veel ophef over de zaak te maken.

Vervolgstappen

Pas als de Arnhemmers volgende week terugkeren naar Nederland, wordt gekeken naar vervolgstappen. De KNVB denkt aan een gezamenlijke brief naar de FIFA en naar de voetbalbond van de Verenigde Arabische Emiraten.

De KNVB betreurt het dat door de eerdere uitspraak dat het vooral een 'politieke aangelegenheid is' de indruk is ontstaan dat de zaak niet ernstig wordt genomen.

"Het is vanzelfsprekend kwalijk dat Dan Mori op basis van zijn nationaliteit de toegang tot de Verenigde Arabische Emiraten is ontzegd. Voetbal verbindt juist mensen uit verschillende landen, culturen en religies." 

De FIFA kan in een geval als dat van Mori weinig doen. De wereldvoetbalorganisatie verklaarde wel dat bij grote toernooien de toegang voor iedereen is gegarandeerd.

Lees ook: 'Mori moet gewoon kunnen spelen'