Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) ziet geen reden te twijfelen of zij op de goede plek zit. "Ik probeer het zo goed mogelijk te doen en sta elke dag op met het voornemen om het beter te doen dan gisteren."

"Ik probeer met kritiek mijn voordeel te doen. Maar ik zal geen ander mens worden.'' Dat zegt Van Miltenburg (VVD) zaterdagnacht in het radioprogramma De Overnachting van Patrick Lodiers. In het interview reageerde zij voor het eerst op alle commotie rondom haar voorzitterschap.

Van Miltenburg raakte in december in opspraak nadat fractievoorzitters in de Volkskrant anoniem hevige kritiek op haar uitten.

Zo noemde een van hen haar totaal ongeschikt voor haar functie. Ondanks de kritische noten bleef de Tweede Kamer haar steunen. De voorzitter ziet zich dan ook niet genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien.

Robot

Al voordat de Volkskrant in december op de mat lag, had Van Miltenburg het artikel gelezen. Op de vraag of ze was geëmotioneerd door de aantijgingen antwoordde ze: ''Ja, als je staat te vloeken, ben je niet niet geëmotioneerd. Ik ben geen robot natuurlijk''.

Toch vindt ze dat de ''rauwe omgangsvormen'' horen bij de landelijke politiek. ''Daar ben ik in gehard. Ik ben al elf jaar Kamerlid.''

Desondanks had Van Miltenburg liever gehad dat de fractievoorzitters naar haar persoonlijk waren toegekomen. ''Ik kan weinig met mensen die in de krant anoniem dingen zeggen. Dat is niet heel tastbaar. Ik kan iets als iemand m'n arm pakt en zegt 'hoe jij dit doet, vind ik slecht'.''

Bram van Ojik

Een van de fractieleiders die zich kritisch uitliet over de politica was Bram van Ojik (GroenLinks). Hem heeft ze later nog hierover gesproken, maar wat er precies is gezegd wilde ze niet kwijt.

"Weet je Pat, het is heel simpel. Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Dus ik praat niet in de media over dingen die niet zijn bedoeld om te delen met het publiek.''

Partijdigheid

Over Van Miltenburgs voorzitterschap bestaat al langer kritiek. In het voorjaar van 2013 verliet ze geëmotioneerd de Kamer nadat CDA-leider Sybrand Buma haar van partijdigheid had beschuldigd.

Later ontstond ophef toen ze gehoor leek te willen geven aan de wens van de PVV de koran van haar tafel in de Kamer te halen.