De eerste Nederlandse militairen vertrekken maandag vanaf Schiphol naar Mali. Ze zullen de komst voorbereiden van de hoofdmacht, die in maart naar het Afrikaanse land vertrekt.

Dat laat het ministerie van Defensie vrijdag weten.

Op verzoek van de Verenigde Naties (VN) besloot Nederland eind vorig jaar ongeveer 370 personen, voornamelijk militairen, in te zetten voor de VN-missie.

De militairen gaan de komende twee jaar informatie verzamelen en analyseren voor de VN-missie Minusma.

Logistiek

Deze eerste groep bestaat uit veertien militairen. Zij zullen het Nederlandse kampement, waaronder werk- en slaapverblijven, opbouwen. Ook zorgen zij ervoor dat logistiek, infrastructuur en materieel gereed zijn op het moment dat de andere militairen aankomen.

De Minusma-missie heeft als doel de stabiliteit in Mali te herstellen en de burgerbevolking te beschermen. Deze missie, de op drie na grootste van de VN, is op 1 juli 2013 begonnen onder leiding van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN, Bert Koenders.

Apache

Er gaan de komende twee jaar ongeveer 370 Nederlandse militairen naar het verscheurde West-Afrikaanse land. Er gaan ook vier Apache-gevechtshelikopters mee. Het is niet uitgesloten dat er meer militairen heengaan.

De ministerraad ging in november akkoord met de bijdrage aan Minusma. De Nederlanders worden ''de oren en de ogen'' van de VN in de woorden van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Op 12 december ging de Tweede Kamer akkoord met het kabinetsplan. De PVV, SP en Partij voor de Dieren zijn tegen.

Dossier Mali Profiel: Republiek Mali | Minister Hennis-Plasschaert 'realistisch' over missie Mali