GroenLinks maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de kerncentrale in Borssele.

Bij een veiligheidsonderzoek is slechts 44 procent van het reactorvat van de kerncentrale op mogelijke scheurtjes onderzocht, zei fractievoorzitter Leen Harpe van GroenLinks in de Provinciale Staten van Zeeland vrijdag.

Hij baseert zich op een plan van aanpak voor de inspectie van het reactorvat, dat het ministerie van Economische Zaken grotendeels openbaar heeft gemaakt. GroenLinks vindt dat er een 100 procentcontrole op het reactorvat moet komen.

Verder heeft GroenLinks door de bestudering van het plan van aanpak sterke vermoedens gekregen dat leidinggevende medewerkers van elektriciteitsproducent EPZ, de exploitant van de kerncentrale, een zeer grote rol hebben gespeeld in het veiligheidsonderzoek. ''Waarom mochten de slagers in deze hun eigen vlees keuren’’, aldus Harpe

Liesbeth van Tongeren, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, gaat de kwestie aan de orde stellen bij minister Henk Kamp van Economische Zaken. Zij zal de bewindsman onder meer vragen het onderzoek en onderhoud van de kerncentrale strikt onafhankelijk te organiseren.