Als het aan de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen ligt, wordt er opgetreden tegen vuurwerk. 

Dat zei de VVD'er donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak op het stadhuis.

Van Aartsen wil onder meer dat de periode waarin vuurwerk mag worden verkocht, korter wordt. Daarnaast zou het afsteken van vuurwerk op oudejaarsavond tot 23.00 uur verboden moeten zijn.

Ook wil Van Aartsen dat de boetes omhoog gaan. ''Wat ooit mooi was, is gedegenereerd'', zei hij.

Volgens Van Aartsen is het vuurwerk dat mensen op straat afsteken ''niet meer het vuurwerk van vroeger. Het is zwaarder, gevaarlijker, illegaler.'' De burgemeester wil daarom dat het kabinet iets doet aan ''die ontspoorde traditie''.

Minder geweld

Van Aartsen ging ook in op de jaarwisseling. Die verliep vrij rustig in Den Haag. Er was veel minder geweld tegen hulpverleners dan vorig jaar, aldus de politie.

Volgens Van Aartsen is ''het tij van alleen maar ellende gekeerd. Maar: er is nog teveel onrust, die met veel inzet wordt beteugeld.''

Verandering

Om de Haagse nieuwjaarsreceptie was de afgelopen dagen veel te doen. Volgens De Telegraaf heeft de gemeente in totaal bijna twee ton uitgetrokken om het glas te heffen op het nieuwe jaar. Een deel van de oppositie was daarom donderdag weggebleven.

Van Aartsen ging niet in op de ophef, maar zei wel dat het tijd is voor verandering. De burgemeester stelde voor om op 1 januari 2015 een grote vuurwerkshow te houden boven het Binnenhof en de Hofvijver.

''De Hofvijver is in vroeger eeuwen vaak het toneel geweest van schitterende vuurwerken. Zullen we die mooie Haagse traditie in ere gaan herstellen'', aldus Van Aartsen.