Jan van Zanen is donderdag officieel aangesteld als de burgemeester van Utrecht. Van Zanen noemt Utrecht bij zijn intreerede een 'droomstad'.

''Utrecht is de stad van mijn dromen. Ik bied de stad mijn schouder aan in tijden van vreugde en in tijden van verdriet. Vanaf morgen dompel ik mij onder, ik wil de stad weer leren kennen tot in de haarvaten.''

De 52-jarige Van Zanen (VVD) was sinds 2005 burgemeester van Amstelveen, maar daarvoor al 8,5 jaar wethouder in Utrecht.

''Het is de stad waaraan mijn vrouw en ik diep zijn verknocht. Het gaat goed met Utrecht en het is de kunst om dat zo te houden.''

Prostitutie

Van Zanen, die zichzelf ''een hartstochtelijk liberaal'' noemt, wil op de kortst mogelijke termijn een oplossing zoeken voor de raamprostitutie in Utrecht. Afgelopen zomer trok de gemeente alle vergunningen van exploitanten in wegens verdenkingen van mensenhandel.

''Dat had directe consequenties voor de nering van mensen die uit vrije wil in de prostitutie werken.'' Maar Van Zanen kondigde ook aan de strijd tegen mensenhandel ''met kracht voort te zullen zetten. Ik zal daarin niet verslappen noch verzaken'', zei hij.

Wietclub

De nieuwe burgemeester pleitte ervoor ''elkaar een beetje ruimte te geven in deze dichtbevolkte stad''. Hij doelde onder andere op de opvang van vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. ''Die mensen een dak boven hun hoofd en voedsel te geven is een teken van beschaving.''

En hij sprak over het coffeeshopbeleid. Utrecht is voorstander van de komst van een wietclub, maar minister Ivo Opstelten van Veiligheid is daar fel op tegen.

Van Zanen is de opvolger van Aleid Wolfsen (PvdA), die zes jaar burgemeester van Utrecht is geweest. Utrecht is met 328.000 inwoners de snelstgroeiende grote gemeente van Nederland en werd onlangs door de Europese Commissie bestempeld tot ''het hart van de meest competitieve regio van Europa''.