De onderzoekers die voormalig Limburgs GroenLinks Statenlid Margriet van Tulder belangenverstrengeling verweten, hekelen nu ook Statenlid Gert-Jan Krabbendam van de GroenLinksfractie om een gebrek aan integriteit.

Dat blijkt uit een open brief van onderzoekers Cees Versteden en Rob Persoon aan de Limburgse Staten.

Versteden en Persoon schreven een rapport op basis waarvan Tulder opstapte als Statenlid. Krabbendam haalde tijdens een Statendebat anderhalve week geleden scherp uit naar beide commissieleden. Daarin wees hij onder meer op hun CDA-achtergrond, en verweet hun selectief onderzoek.

In een reactie spreken de onderzoekers van ''ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen'' aan hun adres.

Tijdens het Statendebat noemde Krabbendam GroenLinks hoeder van de integriteit, ''maar de heer Krabbendam heeft zich daar in zijn bijdrage aan dit debat niet aan gehouden, verre van dat'', schamperen de onderzoekers. Zij noemen Krabbendams intenties ''onwaarachtig en leugenachtig''.

'Moddergooi-gevecht'

In een reactie op de brief zegt Krabbendam het niet gebruikelijk te vinden dat onderzoekers zich blijven mengen in een discussie in de Staten. Hij wil hun brief eerst nog bestuderen, maar hij voelt weinig behoefte mee te gaan in een moddergooi-gevecht, zei hij dinsdag. En als hij reageert, gebeurt dat in de Staten, besluit Krabbendam. ''Overigens werp ik de beschuldigingen verre van me''.

De PVV-statenfractie eist van gouverneur Theo Bovens (CDA) dat die direct en openlijk afstand neemt van de uitlatingen in de brief van de onderzoekers. Fractievoorzitter Michael Heemels van de PVV is geschokt dat de onderzoekers Krabbendam uitmaken voor leugenaar. De PVV beschuldigt de onderzoekers van ''minachting voor de politieke discussie in de Staten''.