Boeren en veeartsen mogen binnenkort waarschijnlijk de omstreden geboortekrik gebruiken, een apparaat waarmee kalfjes makkelijker ter wereld kunnen worden gebracht. 

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) wil het gebruik toestaan, schrijft ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijksma wil wel voorwaarden stellen aan de geboortekrik en aan de gebruiker. Welke dat zijn, zoekt de staatssecretaris nog uit.

Met de geboortekrik, ook wel veeverlosser wordt genoemd, kan een kalfje naar buiten worden getrokken. De krik is nu nog verboden, maar wordt volgens dierenorganisaties veel gebruikt.

De verlosser kan gevaarlijk zijn voor koe en kalf als er fouten worden gemaakt. De Partij voor de Dieren had daarom vragen gesteld over het apparaat.

Voorstanders

Boerenorganisaties willen dat de krik wordt toegelaten. "Dat het verboden is om een geboortekrik te gebruiken, in situaties dat je het kalf of het moederdier kan redden, is niet te rijmen met de verantwoordelijkheid over de zorg die een veehouder voor zijn dieren heeft", schreef Toon van Hoof van LTO Nederland onlangs.