PvdA-senator Adri Duivesteijn stemde vorige week in met de kabinetsplannen voor de verhuurderheffing vanwege de integriteit van vicepremier Lodewijk Asscher met wie hij vele, intensieve gesprekken had gevoerd over de kwestie.

Duivesteijn wilde met een tegenstem ook niet in het kamp belanden van de oppositiepartijen in de Senaat die vooral uit waren op de val van het kabinet.

Hij zei dat dinsdag in Nieuwsuur. Duivesteijn zei dat hij tegen de verhuurderheffing had kunnen stemmen, maar dat de chaos dan groot geweest zou zijn, met mogelijk verkiezingen tot gevolg.

Duivesteijn uitte zich zeer lovend over zijn partijgenoot Asscher en duidelijk minder over partijleider Diederik Samsom. Met de laatste voerde Duivesteijn een heel stevig gesprek met boosheid van twee kanten. Met Samsom 'de activist' voelt Duivesteijn zich verwant, zei hij.

Met Asscher gaat de verwantschap dieper. ''Ik voel me met Asscher verwant omdat zijn focus ongelooflijk inhoudeljik is en ingebed is in een hele sterke sociaal-democratische traditie. Daar voel ik me dichtbij staan.''

Dat Duivesteijn uitgebreid over zijn weerstand tegen de verhuurderheffing sprak met Asscher was eerder al duidelijk. Samsom zei vorige week dat Asscher en Duivesteijn gedurende 5 weken lang en intensief contact hadden gehad over de kwestie.

In Nieuwsuur stelde Duivesteijn dat het woonakkoord, dat het kabinet begin dit jaar sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, niet bedoeld is als beleid voor volkshuisvesting, maar als sanering van de rijksfinanciën.