De plannen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om bankiersbonussen flink aan banden te leggen, stuiten op veel kritiek.

Niet alleen banken, maar ook grote beleggers en werkgeversorganisatie VNO-NCW voelen niets voor een dergelijke bonuslimiet, zo meldde RTL Z maandag op basis van brieven die naar het ministerie werden verstuurd.

Dijsselbloem kondigde eind november aan dat hij de bonus van bankmedewerkers wil beperken tot twintig procent van het jaarsalaris.

Dat voorstel, vastgelegd in de Wet beloningsbeleid, legde hij vervolgens ter consultatie voor aan de sector. Veel partijen wijzen de bonuslimiet in hun reactie aan het ministerie van Financiën echter af.

Zo vreest Eumedion, de vereniging voor grote, institutionele beleggers, dat binnen Nederland een ongelijk speelveld ontstaat. De plannen van Dijsselbloem gelden namelijk niet voor buitenlandse vermogensbeheerders die alleen een 'bijkantoor' in Nederland hebben of die rechtstreeks vanuit een ander EU-land diensten aanbieden.

VNO-NCW vindt dat het beloningsbeleid een zaak tussen werkgevers en werknemers is. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt dat Nederland door een dergelijk streng bonusplafond alleen komt te staan in Europa. Van de Europese Unie mogen bankiersbonussen maximaal op honderd procent van het jaarsalaris uitkomen.