Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander kunnen beter niet naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji gaan.

SP-Kamerlid Harry van Bommel zegt dat maandag.

Van Bommel wijst er op dat een toenemend aantal regeringsleiders besluit niet naar Sotsji te gaan.

''En dat zijn niet de minsten: Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten. Dan zou het bijna een statement zijn als de Nederlandse premier of koning wel gaat.''

Hij heeft er minder moeite mee als minister Edith Schippers (Sport) naar Sotsji reist om de Nederlandse sporters aan te moedigen, maar dat is iets anders dan dat Nederland op het hoogste niveau vertegenwoordigd is.

Schippers

Hij heeft er minder moeite mee als minister Edith Schippers (Sport) naar Sotsji reist om de Nederlandse sporters aan te moedigen, maar dat is iets anders dan dat Nederland op het hoogste niveau vertegenwoordigd is.

De VVD is tegen een boycot en vindt dat koning Willem-Alexander moet gaan. Die speelt geen politieke rol en staat boven de partijen. De liberalen wijzen erop dat Schippers tijdens het EK voetbal vorig jaar in Oekraïne goed werk heeft kunnen verrichten door de autoriteiten aan te spreken op de mensenrechten en de kwestie rond de oud-premier Julia Timosjenko.

Bovendien klappen Nederlandse ministers niet voor Poetin maar voor Sven Kramer, Ireen Wüst of Nicolien Sauerbreij, aldus de VVD.

D66 wil dat het kabinet snel een besluit neemt. Een hoge afvaardiging is in staat om de mensenrechten op hoog niveau aan de orde te stellen, maar het kan ook een statement zijn om juist de minister verantwoordelijk voor (homo-)emancipatie (minister Jet Bussemaker) te sturen, aldus D66.

'Passende vertegenwoordiging'

De PvdA vindt het belangrijk om met Rusland te blijven praten over mensenrechten en vertrouwt er op dat het kabinet een ''passende vertegenwoordiging'' stuurt.

Het kabinet is tot nog toe tegen een boycot geweest. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei vorige week nog dat het veel belangrijker is om met de Russen in gesprek te blijven en dat dat tot nog toe heeft opgeleverd dat meer demonstraties worden toegestaan.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over wie er naar Sotsji gaat. Dat gebeurt waarschijnlijk niet voor 10 januari, als de ministerraad weer voor het eerst bijeenkomt.