Kabinet, coalitie en de 'constructieve oppositie' van D66, ChristenUnie en SGP moeten zorgen dat problemen in de Senaat, zoals deze week met Adri Duivesteijn, ''tot een minimum'' beperkt worden.

D66-leider Alexander Pechtold bepleit dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Hij wil ''de stabiliteit'' van de samenwerking tussen de vijf partijen betrekken bij gesprekken die ze waarschijnlijk in het voorjaar gaan voeren over de rijksbegroting voor 2015.

''Het is verstandig voor iedereen om niet elke keer deze afleiding te hebben'', zei Pechtold in een verwijzing naar het debat in de Senaat waarbij Duivesteijn het doorgaan van het woonakkoord op het spel zette.

Had Duivesteijn de verhuurderheffing laten stranden, dan had dat mogelijk geleid tot een kabinetscrisis en in elk geval tot een crisis tussen het kabinet en de drie oppositiepartijen die hun handtekening zetten onder het woonakkoord.

Dreigen

Pechtold zei dat dreigen in de richting van andere partijen om hun Senatoren in bedwang te houden niet zo'n zin heeft.

Maar erover praten is volgens hem wel verstandig. ''U mag niet anders verwachten van mij en anderen dat we zorgen dat dit soort zaken tot een minimum worden beperkt.''

Participatieverklaring

In dezelfde uitzending van TROS Kamerbreed zei Pechtold dat hij niets ziet in de participatieverklaring waarin migranten gewezen worden op hun rechten en plichten en de fundamentele Nederlandse waarden. De verklaring is een initiatief van minister Lodewijk Asscher (Integratie), maar zal volgens Pechtold 'geen donder' helpen.

Een aantal gemeenten voert de verklaring als proef in. Vooral Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten krijgen er na 1 januari mee te maken. Nieuwkomers ''wegwijs maken'' vindt Pechtold op zich prima, maar hij heeft liever dat ze meedoen in de samenleving en Nederlands leren.

Nederland is economisch gezien sterk afhankelijk van werknemers uit andere Europese landen, zei Pechtold, die de vleesindustrie en de tuinbouw als voorbeelden noemde.

Buma

CDA-leider Sybrand Buma vindt het goed en waardevol dat nieuwkomers op de Nederlandse waarden gewezen worden, maar zou liever eisen stellen aan hun komst. Hij vreest integratieproblemen als Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari massaal naar Nederland komen en hun gezinnen meenemen.

Pechtold ziet dat anders. Met een toenemende vergrijzing zullen West-Europese landen straks moeten vechten om de arbeidsmigranten, voorspelt hij. ''Als Duitsland betere regels heeft dan Nederland, dan zouden door ons gezeur aan de verkeerde kant terecht kunnen komen.''

De participatieverklaring gaat gelden voor zowel migranten van binnen als van buiten de Europese Unie. Per 1 januari gaat de arbeidsmarkt ook open voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië.

De volgende gemeenten doen in ieder geval mee aan de proef: Amsterdam, Rotterdam, Westland, Den Bosch, Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venray, Doetinchem, Enschede, Zundert, Amersfoort, Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Spijkenisse en Waalwijk.