Minister Henk Kamp van Economische Zaken begrijpt de onrust onder de inwoners van Noord-Groningen die wordt veroorzaakt door aardbevingen, en wil dat er nu snel een besluit komt over de gaswinning. 

Dat zei hij vrijdagmiddag in een uitzending van het programma Altijd wat Anders van de Groningse omroep RTV Noord.

Kamp ging bij het inbelprogramma in gesprek met Groningers over de onrust in het gebied. ''Ik begrijp dat het geduld van de inwoners op is", zei hij. ''We moeten nu dan ook snel knopen doorhakken."

De minister liet weten dat de 14 onderzoeken naar de precieze gevolgen van de aardgaswinning klaar zijn en dat hij uiterlijk in de eerste week van januari de adviezen van zijn ambtenaren en het Staatstoezicht op de Mijnen verwacht. In januari geeft de minister duidelijkheid over de toekomst van de gaswinning.

Compensatie

Kamp liet ook weten dat hij denkt aan een compensatie voor het gebied. Daarbij laat hij zich vooral leiden door zijn eigen onderzoeken en neemt hij de conclusies van de commissie-Meijer niet één op één over.

Die commissie deed in opdracht van de provincie Groningen onderzoek naar de toekomst van het aardbevingsgebied en concludeerde dat er bijna 1 miljard euro nodig is om het gebied veilig en aantrekkelijk te maken. ''Ik heb de commissie met belangstelling gevolgd, maar ik neem een besluit op basis van ons eigen voorwerk."

Actie

Een aantal luisteraars gaf tijdens het programma aan dat de minister en de Nederlandse Aardolie Maatschappij veel praten, maar vervolgens weinig actie ondernemen.

Volgens de minister zijn er grote stappen gezet in de afhandeling van schademeldingen, maar blijft hij erop toezien dat de schade aan woningen snel wordt verholpen door de NAM.

Ook vindt hij dat inwoners moeten worden gecompenseerd als ze hun woning tegen een lagere prijs verkopen, omdat de woning minder waard is geworden door de bevingen. Eerder had de minister nog geen signalen dat de woningprijzen in het gebied als gevolg van de bevingen zijn gedaald.

Januari

De minister besluit in januari onder meer over het nieuwe winningsplan van de NAM. Daarin moet staan hoeveel gas de NAM denkt te gaan winnen en welke maatregelen worden genomen om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te voorkomen. De NAM verwacht dit jaar een recordhoeveelheid gas uit de Groningse bodem te winnen.