De Tweede Kamer heeft Frank van Dooren benoemd tot waarnemend Nationale ombudsman. Hij neemt per 1 januari de taken over van Alex Brenninkmeijer tot er een nieuwe Nationale ombudsman is gevonden. 

Dat heeft de organisatie vrijdag gemeld. Brenninkmeijer houdt ermee op omdat hij lid wordt van de Europese Rekenkamer.

Van Dooren is nu nog de tweede man onder de Nationale ombudsman. Hij werkt er al sinds 2005. De Nationale ombudsman behandelt klachten van burgers over de overheid en is onafhankelijk en onpartijdig.

Vrijdag is ook de vacature geplaatst voor de positie van de ombudsman. Volgens die volledige vacature moet er aan een scala aan eisen worden voldaan.

Zo moet de nieuwe ombudsman beschikken over "uitstekende kwalificaties en erkende reputatie op juridisch en bestuurskundig gebied" en "een brede maatschappelijke ervaring en betrokkenheid met wat, ook op lokaal niveau, leeft."

Verder moet de opvolger van Brenninkmeijer "uitgesproken gemotiveerd" zijn, natuurlijk gezag hebben en "inspirerend, integer, onafhankelijk, onpartijdig, aanspreekbaar en voor burgers toegankelijk" zijn. Een "groot analytisch vermogen" hebben en een "bekwaamd publicist" zijn is ook een pré.