Premier Mark Rutte verwacht nog een flinke clash met het Europees Parlement over de plannen om Europese banken crisisbestendiger te maken.

''Maar uiteindelijk zullen we er wel uitkomen'', aldus Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag na de eerste dag van de Europese top in Brussel.

Rutte reageerde op de uiterst kritische geluiden uit het Europees Parlement over de geplande bankenunie. De Europarlementariërs zijn het niet eens met de voorstellen van de EU-lidstaten.

Onvrede

Er heerst grote onvrede over sommige bouwstenen, zoals de manier waarop wordt besloten welke banken gered of gesaneerd moeten worden.

Rutte denkt dat ook het Europees Parlement uiteindelijk zal instemmen. ''Ik kan het me niet goed voorstellen dat er nou heel veel politici zijn die zeggen: laten we de rekening nog maar langer bij de belastingbetaler leggen.''

De bankenunie moet voorkomen dat de overheid en dus belastingbetaler nog langer opdraait voor de redding of geleidelijke sluiting van probleembanken.

Van Rompuy

De Europese regeringsleiders hebben zich wel geschaard achter het akkoord van de ministers van financiën over hoe banken gered moeten worden. Dat heeft EU-president Herman Van Rompuy gezegd. 

De EU-leiders willen dat de bankenunie helemaal rond is voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. "Het is de grootste sprong voorwaarts sinds de invoering van de euro zelf", stelde Van Rompuy. "Dit betekent enorm veel voor de markten en de bankwereld, en zal helpen de economie weer op gang te brengen." 

Lees ook: EU-ministers akkoord over saneringsfonds banken | Wat is een bankenunie?