Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Steenbergen heeft donderdagavond tijdens de raadsvergadering ingestemd met een motie van wantrouwen tegen burgemeester Saskia Bolten (GroenLinks). 

Na de stemming verliet Bolten de raadsvergadering. Ze zei dat ze zich op haar positie zou beraden.

Bolten had aan het begin van de raadsvergadering nog gezegd dat ze wilde aanblijven als burgemeester. Eerder deze week was een conceptbrief van de burgemeester door een technische storing bij de media terechtgekomen. Daarin stond dat ze haar ontslag zou indienen, omdat het door de bestuurlijke cultuur in Steenbergen onmogelijk was haar werk naar behoren te doen.

Ze zei tijdens de raadsvergadering dat ze nog een andere optie had en dat was doorgaan met het verbeterproces. De burgemeester stelde dat ze voor de tweede optie kiest en dat ze hoopt dat ze daarvoor voldoende steun krijgt van ambtenaren, gemeenteraad en college van B en W.

Steun

Bolten liet weten dat haar besluit om aan te blijven mede is ingegeven door de steun vanuit de bevolking die ze heeft gekregen, nadat haar conceptbrief over een mogelijk ontslag was uitgelekt.

De meeste fracties in de gemeenteraad lieten echter duidelijk weten dat de burgemeester de eer beter aan zichzelf kon houden.

Zo stelde D66 dat door het uitlekken van de conceptbrief over het ontslag te veel commotie is ontstaan. Die partij diende samen met onder meer de VVD, Steenbergen Anders en het CDA een motie van wantrouwen in tegen Bolten.

Die partijen menen dat ''er een diep wantrouwen leeft bij de burgemeester jegens de gemeenteraad, de wethouders en ambtelijke organisatie. Daardoor zou een onwerkbare situatie zijn ontstaan. De motie van wantrouwen kreeg de steun van 14 raadsleden. Drie raadsleden stemden tegen de motie.

Ontwikkelen

De PvdA stelde dat de gemeente Steenbergen Bolten te weinig kans heeft gegeven om zich te ontwikkelen. Zeker omdat ze nooit eerder burgemeester is geweest, Wat de PvdA en de lokale lijst Ger de Neve betreft, had de burgemeester mogen blijven.